Behandla vitiligo med Shamá Method®

femalestomachwithhandsoniStock_000014500910MediumShamá Clinic har sedan 1985 behandlat många personer med vitiligo som har fått fantastiska resultat med vår unika behandlings metod: Shamá method®. En effektiv & skonsam metod utvecklad för att behandla ärr & andra hud komplikationer med bestående behandlings resultat utan biverkningar. Nobel Forum, Karolinska Institutet & internationella plastik kirurgiska kongressen (IPRAS) m.m har uppmärksammat och erkänt Shamá method® för dess goda resultat.Läs mer om våra referenser här.

Patienter remitterade från Svenska landstings sjukhus samt utländska vårdinrättningar skickas kontinuerligt till Shamá Clinic för behandling.

Vad är vitiligo?

Vitiligo är en sjukdom där ett eller flera hudområden förlorar dess normala pigment (melanin) och blir således kritvita eller bleka, detta drabbar ungefär 1 % av befolkningen. Orsaken till varför vitiligo uppstår är komplicerad och är inte fullt ut förstådd. En viss typ av vitiligo klassas som autoimmun sjukdom dvs. pigmentcellerna attackeras och förstörs av immunförsvaret. Vitiligo är lika vanlig bland män som kvinnor i hela världen men är mer synlig på mörkhyade människor då det vita hudområdet sticker ut tydligare än på ljushyade. Hälften av alla med vitiligo får det före tjugo års ålder och brukar först visa sig på händer och ansikte. Stark sol kan göra att vitiligo området känns ömt och det sticker ut mer tydligt mot en solad hud i bakgrunden. Många med vitiligo kan känna sig obekväma omkring andra som kan ställa frågor om deras hudsjukdom. På Shamá Clinic har vi behandlat många klienter med vitiligo, som upplevde en spridning av vitiligo speciellt under stress relaterade händelser såsom personliga trauma, kriser m.m.

Hur vi behandlar vitiligo med Shamá Method®

Före själva behandlingen så test behandlas klienter med vitiligo på ett litet hudområde. Detta för att se ifall preparaten och pigmenten tas emot av huden och inte stöter bort dem. För att fastställa detta krävs ca 2 behandlingar. Vid varje behandling bedömer man ifall man behöver förstärka behandlingens effekt för att få ett påtagligt resultat. Första besöket, konsultationen, är väldigt viktig Ärrbehandlingdå vi gör en grundlig undersökning av dina anatomiska förutsättningar. Du kan läsa vidare här om Första besöket. Du kan läsa vidare här om våran behandlings metod Shamá Method®.

Behandlingen går till så att en steril engångsnål går väldigt försiktigt i huden, knappt en millimeter djupt och är därför inte smärtsam. Preparaten som används sjunker in ytligt i hudlagret och verkar på vitiligo området dagarna efter behandlingen. Det är viktigt att sköta om det behandlade området enligt instruktionerna som ges. Skötseln efter behandlingen är ett viktigt moment för att få goda resultat. Flera olika nyanser av pigment blandas för att jämna ut avsaknaden av hudfärg på området. Dem första behandlingarna bildar på så sätt en grund som blir en bra bas för pigment behandling. I slutfasen handlar det om att återskapa en hudnyans i harmoni med den normala huden och på så sätt smälter det behandlade vitiligo området med den omringande huden och sticker därmed inte ut längre.

Hur många behandlingar kräver vitiligo och tiden mellan dessa?

Vitiligo området behandlas väldigt försiktigt och behandlingen upprepas med 8 till 30 dagars mellanrum beroende på individens anatomiska egenskaper. Detta för att undvika mer påfrestning på den redan skadade eller känsliga huden. Därför upprepas behandlingen flertal gånger för att få ett säkert och bra resultat. Ett snitt på antal behandlingar är ca 4-6 omgångar.

Vad kan man förvänta sig efter en slutförd behandling?

Vi på Shamá Clinic har utfört och dokumenterat 1000-tals behandlingar på olika hudtyper genom åren. Naturligtvis är varje fall på en individuell nivå och endast efter konsultation kan en ordentlig bedömning ges. Det är viktigt att förstå att det färdiga resultatet utgår ifrån dem förutsättningar man hade ifrån början. Många klienter har varit nöjda efter en påtaglig förbättring.

Kan jag återgå till vardagen som vanligt efter behandlingen?

Ja, det går alldeles utmärkt att återgå till vardagen som vanligt. Vitiligo området får dock inte skylas med bandage eller åtsittande kläder. Första dagarna bör man ta det försiktigt med tung träning där man svettas mycket.

Gör det ont när man behandlar vitiligo?

Vissa upplever ett kittlande eller aning stickande känsla, dock är detta ingen smärtsam behandling. Det brukar räcka med en bedövningssalva vilket sitter i ca 30 -60 minuter. Ifall man är väldigt känslig har vi starkare bedövningsmedel vid behov.

Kan det uppstå biverkningar eller kan huden bli mer skadad?

Efter 30 års dokumenterat arbete kan vi med säkerhet säga att Shamá Method® inte har några komplikationer eller risker. I och med att man behandlar vitiligo i flera moment och omgångar så skapar man det bästa resultatet, detta försäkrar att det inte uppstår biverkningar eller slitningar på området som behandlas.

Vad händer när jag utsätter det behandlade området för sol?

Det går bra att utsätta sig för sol två dagar efter behandlingen.
Dock är överdriven solning inte att rekommendera.