Behandla keloid ärr med Shamá method®

Untitledhuhuy

Shamá Clinic har sedan 1985 behandlat många personer med keloider som har fått fantastiska
resultat med vår unika behandlings metod: Shamá method®. ”En effektiv & skonsam metod utvecklad för att behandla ärr & andra hud komplikationer med bestående behandlings resultat utan biverkningar”.

1000-tals dokumenterade behandlingar genomförda, varför vi med säkerhet säger att vår metod tar bort alternativt korrigerar ärr med 50- 90 %.

Nobel Forum, Karolinska Institutet & internationella plastik kirurgiska kongressen (IPRAS) m.m har uppmärksammat och erkänt Shamá method® för dess goda resultat. Läs mer om våra referenser här.

Patienter remitterade från Svenska landstings sjukhus samt utländska vårdinrättningar skickas kontinuerligt till Shamá Clinic för behandling.

Vad är keloider och hur uppstår dem?

Keloid ärr eller keloider är en grövre typ av ärr och karakteriseras som stora svulstiga ärr. Vid överproduktion av kollagen under sårläkningsprocessen så kan keloid ärr bildas. Ärret är upphöjt som en lump över den oskadade huden.  Färgen på keloid ärret skiftar allt ifrån vitt till mörkbrunt, beroende på individens egna hudton och ifall hypo- eller hyperpigmentering ägt rum under ärrbildningsprocessen. Keloider bildas mer ofta på mörkhyade personer med tjock hud än på ljushyade med tunnare hud. En typisk egenskap är att keloider brukar förstoras utöver den ursprungliga storleken. Keloid som är ett hypertrofiskt ärr bildas vanligen inom 4-8 veckor efter en sårinfektion eller efter att såret läkt klart.

 Hur vi behandlar keloider med Shamá method®

Oavsett vilket typ av ärrbildning du har fått så krävs det att det drabbade hudområdet får en jämn och fin textur. Ifall man har keloidbildning eller hypertrofiska ärr så är det ytterst viktigt att behandla i flera omgångar för att undvika att keloiden förstoras eller får atrofi, så kallad insjunkningar. Keloid ärret/ärren är många gånger väldigt tjocka och kräver flera behandlings omgångar för att uppnå ett naturligt och jämnt resultat.

Första besöket, konsultationen, är väldigt viktig då vi grundligt undersöker ärret/ärren och dina anatomiska förutsättningar. Du kan läsa vidare här om Första besöket. Du kan läsa vidare här om våran behandlings metod Shamá Method®. Flera steg går man igenom för ett gott resultat:

Untitled.moomin12Fas 1 Under första fasen börjar man med att behandla dem hypertrofiska eller keloidbildningar som uppstått. Vid varje behandling penetreras förhårdnade ärr med medicinska preparat och antioxidanter för att försiktigt mjuka upp samt jämna ut ojämnheten. En steril engångsnål går knappt en halv millimeter in i huden. Preparaten sjunker in i det yttersta hudlagret och verkar på ärret/ärren dagarna efter behandlingen. Det är viktigt att sköta om sina ärr enligt instruktionerna som ges. Skötsel efter en ärrbehandling är ett av det viktigaste momentet i att lyckas att få goda resultat.

Fas 2 I andra fasen är det utjämningen av yttexturen och pigmenten ansamlingen eller förlusten som behandlas. Även om ärret har blivit jämnt och fint från fas 1, kan en viss glänsande yta behövas behandlas. Flertal pigment blandas ihop för att passa din naturliga hudnyans och kamouflera den ojämna pigmentförlusten eller pigmentansamlingen på ärret. Dem första behandlingarna jämnar ut yttexturen och grundar en bra bas på det behandlade ärret.

Fas 3 I tredje fasen handlar det om att behandla till den graden att ärrets nyanser, mönster och struktur uppnår en harmoni i färg och form med den oskadade huden. På så sätt reduceras ärret och sticker därmed inte ut längre.

Hur många keloidbehandlingar behöver göras och tid mellan dessa?

Ofta krävs det minst 4 behandlingar för ett tillfredställande resultat. För att inte skada överhuden (epidermis) upprepas behandlingen med 8-30 dagars mellanrum beroende på keloidens egenskaper. Varje individ och varje ärr har olika förutsättningar. För en närmare bedömning krävs ett personligt besök där man grundligt undersöker ärret eller ärren. Även då kan man inte helt och hållet ge ett exakt utlåtande. Efter första behandlingen har man lärt känna ärretoch din huds egenskaper och kan göra en närmare bedömning. Därför upprepas behandlingen ett flertal gånger då man inte använder allt för starka preparat. Ett snitt på antal behandlingar är ca 4-6 omgångar.

Vad kan man förvänta sig efter en slutförd keloidbehandling?

Vi på Shamá Clinic har utfört 1000-tals dokumenterade keloidbehandlingar med olika hudtyper med olika operationsresultat, det är med säkerhet och på goda grunder vi kan säga att vår metod tar bort ärr alternativt korrigerar med 50-90%. Naturligtvis är varje fall på en individuell nivå och endast efter konsultation kan en ordentlig bedömning ges. Det är viktigt att förstå att det färdiga resultatet utgår ifrån dem förutsättningar man hade ifrån början. En keloid är en skada på huden och en total synlig reparation kan inte göras alla gånger. Dock kan det bli betydligt bättre. Många klienter har varit nöjda efter en påtaglig förbättring.

Gör det ont när man behandlar keloid ärr?

Vissa upplever ett kittlande eller aning stickande känsla, dock är detta ingen smärtsam behandling. Det brukar räcka med en bedövningssalva vilket sitter i ca 45 minuter på keloiden. Ifall man är väldigt känslig finns det starkare bedövningskräm vid behov.

Uppstå biverkningar eller kan keloiden bli värre efter en ärrbehandling?

Efter 30 års dokumenterat arbete kan vi med säkerhet säga att Shamá Method® inte har några komplikationer eller risker. I och med att man behandlar keloiden i flera moment och omgångar skapar man det bästa resultatet vilket försäkrar att det inte uppstår biverkningar eller slitningar på den redan skadade keloid-ärrvävnaden. Många tror att eftersom en keloid är tjockt och hårt så är huden också tåligare. Tvärtom är den ärrade huden ömtåligare än den normala huden i och med detta behandlar man i flera omgångar med varsamhet och omsorg. Vid keloid ärr eller insjunkningar så kombineras radiofrekvensbehandling som ytterligare mjukar upp ärret vilket också förbättrar slutresultatet.

Vad händer när jag utsätter det behandlade området för sol?

Det går bra att sola två dagar efter behandlingen. Dock rekommenderas inte överdriven solning då detta kan påverka keloidbehandlingens resultat.