“Sofia Helin skådespelerskan berättar om sin behandling på Shamá”

“Årets kvinnliga skådespelare 2014, guldbaggenominerad 2004,
spelar huvudrollen som kronprinsessan Märtha. Serien kommer sändas på SVT och har planerad premiär 2021.

Skådespelerskan Sofia Helin berättar om den allvarliga cykelolycka hon vart med om när hon var 24 år gammal och hur hon fick hjälp att behandla sina ärr efter olyckan:

Jag var bara 24 år gammal när jag var med om en allvarlig cykelolycka. Min läpp, dental ben och tänder fick en rejäl skada. Efter att kirurgen gjorde vad dem kunde göra för att korrigera skadorna hade jag fortfarande omfattande ärr på ansiktet som syntes.

Det var en plastikkirurg på karolinska SJ som tyckte att jag skulle fråga shamim Malik på Shama Kliniken, om hon kunde förbättra mina ärr då plastikkirurgerna inte kunde göra mer. Det var efter dem hade sytt ihop, och själva tänderna och allting hade läkt..
Sen så har jag kommit tillbaka efter så många år för att komplettera med behandlingar eftersom ärret sitter så djupt.

Bemötandet på Shama Kliniken har varit väldigt jättetrevligt
Rent praktiskt för mig har det varit skönt att få hjälp med att neutralisera ärret, så att det inte blir så svårt i mitt jobb eftersom jag är skådespelerska-att ärret är inte det första man ser, utan att det är mera diskret.Det var precis det jag ville åstadkomma med den här behandlingen så jag har varit jättenöjd.

Det  har tidigare varit besvärligt för att det var svårt för sminket att fastna på ärren eftersom dem var så glapp och hårt, sen så blänkte det så i vissa ljussättningar, att bara tänka på att slippa sminka sig. Det är skönt. Det har ändrat mitt liv för att det är inte det första man tänker på.

Jag tror behandlingen kan hjälpa många ändra med olika typer av ärr, speciellt om man har haft självskade ärr/beteende så är det ju något så är det något man tänker på att ja, det här är en del av mig, jag har varit med om detta, men när man ska bemöta nya människor så är det skönt att det är inte det första dem människorna behöver tänka på, utan man har en integritet intakt, om det inte är lika synligt.

Det tycker jag är viktig för den psykiska hälsan, att man har ett yttre som har integritet så det tror jag skulle vara väldigt viktigt för många människor som har hållit på med självskade beteende och att det kunde vara preventivt för att återfalla, för har man gjort någonting fint och läkt sig själv, då finns det anledning att ta hand om sig själv.

Andra ärr kan också bli hjälpta t.ex brännskada ärr, om man vart med om nån större brand olycka där jag sett Shamá metodens arbete med bl a patienter ifrån Karolinska och andra sjukhuset. T.ex på bilden nedan med mannen där man ser att han varit med om någonting fast det är betydligt mer diskretare, det är inte ögonfallande. Dem som har fått syra på sig, främst kvinnor men också män kan få en förbättrade utseende med Shama metoden. Min drömvision vore att Shamá metoden kunde läras ut till andra och man kunde åka till länder där främst kvinnor är utsatta och fått syra kastat i ansiktet och i bred utsträckning hjälpa dem här kvinnorna. Det vore fantastiskt.

Människor som jobbar i dagis, fritids, sjukvården som sjuksköterskor och läkare har det väldigt svårt med självskadeärr då både personal och patienter har fördomar, stigma då dem får ej visa tidigare psykisk ohälsa vilket tappar förtroende. När dem har blivit fri eller behandlat sina psykiska problem kvarstår fortfarande ärren och då dem ska börja åter på jobbet skapar detta problem för dem.Det är faktiskt del i en terapeutiskt process att man blir hel igen, också på utsidan.