“Sofia Helin skådespelerskan berättar om sin behandling på Shamá”

“Årets kvinnliga skådespelare 2014, guldbaggenominerad 2004,
spelar huvudrollen som kronprinsessan Märtha. Serien kommer sändas på SVT och har planerad premiär 2021.

Skådespelerskan Sofia Helin berättar om den allvarliga cykelolyckan hon har varit med om när hon var 24 år gammal och hur hon fick hjälp att behandla sina ärr:

Jag var bara 24 år gammal när jag var med om en allvarlig cykelolycka. Min läpp, dental ben och tänder fick en rejäl skada. Efter att kirurgen gjorde vad han kunnat för att korrigera skadorna hade jag fortfarande omfattande ärr på ansiktet.

Det var en plastikkirurg på Karolinska SJ som tyckte att jag skulle besöka Shama Kliniken för att se om dom kunde förbättra mina ärr.

Bemötandet på Shama Kliniken har varit jätte trevlig!
Rent praktiskt för mig har det varit skönt att få hjälp med att neutralisera ärren så att det inte blir så svårt i mitt jobb eftersom jag är skådespelerska. Att ärren är inte det första man ser- utan att det är mera diskret! Det var precis det jag ville åstadkomma med den här behandlingen och jag har varit väldigt nöjd.

Tidigare var det besvärligt då det var svårt för sminket att fastna på ärren på grund av den hårda ärrbildningen. Dessutom blänkte det i vissa ljussättningar. Att bara slippa tänka på att sminka sig har varit så skönt. Det har ändrat mitt liv eftersom det är inte det första man tänker på när man ser på mig.

Jag tror att behandlingen kan hjälpa många andra med olika typer av ärr. Speciellt om man har självskade ärr så är det ju något som man tänker på att ja, det här är en del av mig, jag har varit med om detta!  Men när man ska bemöta nya människor så är det skönt att det är inte det första dom ser på- att man har en integritet!

Det är viktigt för den psykiska hälsan att man har en inre såväl som yttre integritet! Speciellt dom som har hållit på med självskade beteende. Det kan vara preventivt att återfalla om man läkt både inifrån såsom utifrån. Då kan det finnas en större anledning till att ta hand om sig själv.

Andra ärr kan också förbättras, t.ex som brännskada ärr.
Om man har varit med om någon större brand olycka kan Shamá metoden förbättra både form och till en viss del funktion.

Många har remitterats ifrån Karolinska och andra sjukhus. T.ex på bilden nedan ser man att mannen har varit med om en större olycka men efter att ha behandlats så är det betydligt mera diskret och inte lika ögonfallande.

Personer som har fått syra på sig, främst kvinnor men också män kan få en förbättrad utseende. Min drömvision vore att Shamá metoden kunde läras ut till andra och att man kunde åka till länder där främst kvinnor har varit utsatta före syre attack och hjälpa dem. Det vore fantastiskt!

Folk som jobbar i dagis, fritids eller t.ex sjukvården såsom sjuksköterskor och läkare har det också väldigt svårt med självskade ärr då både personal och patienter kan ha fördomar. När dom har blivit fria eller behandlat sina psykiska problem kvarstår fortfarande ärren och när det återgår till arbetet skapar detta ett problem för dem. Att behandla sina ärr är en del av den terapeutiska processen för att känna sig hel igen.