Näsplastik

Näsan är avgörande för ansiktets drag där även små ändringar kan ge önskvärt resultat. Form och storlek är till en grad genetiskt betingat. Vid hel näsplastik kan det behövas göras en till mindre näsoperation som komplettering. Vanligtvis innefattar det tippen av näsan. Vanliga önskemål är sänkning av näsryggen, minskning av nästippen och förkortning av näsan. Vi använder flertal olika metoder, allt efter Dina individuella önskemål och förutsättningar.

Operation

I de flesta fall läggs snitten på insidan av näsöppningen. Oftast kombineras detta med något enstaka snitt på utsidan. Detta kommer du tillsammans med kirurgen att diskutera.

Operationen utförs i de flesta fall med narkos och tar cirka en till två timmar. När Din operation är klar kommer Din näsa tejpas för att fästa till det nya ben och broskskelett som har blivit ändrat genom operationen. Ibland placeras ett yttre förband av hårt formbart material över tejpen, en så kallad skena i sex till sju dagar. Denna hjälper till att minska svullnader och utgör till en viss del formen av näsan.

Komplikationer och risker

Olikheter mellan människor gör att de läkningsprocessen ej är lika för alla. Vid en eventuell blödning och svullnad kan det ta längre tid att läka vilket i sin tur kan leda till ej perfekt resultat och en andra operation kan då behövas utföras. Vid alla kirurgiska ingrepp kan infektion uppkomma, men på grund av att blodförsörjningen i näsan är riklig är detta ovanligt. I sådana fall behandlas det med antibiotika. Känselbortfall framförallt på nästippen vid beröring kan försvinna för ett par månader, men återkommer normalt tillbaka.

Konvalescens/efter operation

Efter operation bör man ligga och vila under minst ett par timmar med huvudet höjt. Detta för att minska blödning och svullnad. När bedövningen har släppt så brukar smärtan kunna smärt lindras med lättare smärtstillande medel.

Efter operationen kan en viss nästäppa i uppstå i cirka sex veckor. Blåmärken och svullnad runt ögonen är ej helt ovanliga och försvinner vanligen under den kommande veckan. Efter cirka sju till tio dagar kommer Du tillbaka till kliniken, då stygn och skenan tas bort. Fysiska aktiviteter såsom sport bör undvikas under de närmaste fyra veckorna. Man bör undvika att peta sig i näsan eller snyta hårt då detta kan leda till näsblödning.

Blodskorpor i näsborrarna kan tas bort genom att fukta bomullspinnar med ljummet vatten och försiktigt lösa upp dem. Även vaselin kan smörjas och hjälpa till att få bort blodkoagler i näsborren.

Resultatet av operationen kan ej helt uppskattas förrän all svullnad har lagt sig efter cirka sex till tolv månader.