Brösten förstoras genom att proteser läggs under bröstkörteln, antingen framför eller bakom den stora bröstmuskeln. Poliklinisk operation i narkos. Sjukskrivning några dagar till två veckor. Övriga detaljer, som ärrens placering, typ och storlek av protes, etc bestäms i samråd med Dig vid konsultationen.

Implantat

Alla bröstimplantat som används idag har ett hölje av silikonplast som har antingen en slät eller en knottrig yta. Dessa är fyllda med fast silikongel, så kallad geléhallon eller koksaltslösning.

Det finns två olika fasta silikonimplantat. Den ena är rundformad och den andra är anatomiskt formad dvs droppformad och följer bröstets naturliga form.

Vilket implantat som passar Dig beror på dina anatomiska förutsättningar samt tycke och smak.

Tillsammans med kirurgen kommer ni överens om vilket implantat Du ska välja.

Vilken är då skillnaden mellan de olika implantaten?

Fördelen med fast silikon är att den är mjuk och följsam medan koksaltsimplantat kan ge en onaturlig konsistens i brösten och har större tendens att synas från ytan på grund av veckbildningar.

Med koksaltsimplantatet är fyllningen att betrakta som kroppsegen. Om det blir ett hål absorberas koksaltslösningen upp av kroppen vilket är helt ofarligt. Ett silikonfyllt implantat kan ej rinna ut eftersom implantatet är av fast silikon och stannar innanför den naturliga bindvävshinnan som kroppen alltid bildar runt ett implantat.

Det finns också implantat som är gjorda av flytande silikon men nu för tiden föredrar kirurgen att använda fast silikon (geléhallon) eftersom det ej kan rinna ut och på så sätt är ett säkrare val.

Var placeras ärren och blir de synliga?

Det finns tre ställen att välja på:

Snittet görs under bröstet i vecket mot bröstkorgen. Ärret är cirka fyra till fem centimeter och implantatet kan läggas både under och över bröstmuskeln.

Det andra är att gå via armhålan och därifrån göra en ficka och lägga in implantaten. Incisionen görs i det hårbeväxta området och syns minst då det är i armhålan. Detta kan även göras med hjälp av endoskopi, så kallad “titthålsteknik”.

Det tredje alternativet är att göra snittet vid kanten av vårtgården vilket dock krävs att den är tillräckligt stor. Med denna incision kan dock ärren bli rätt synliga.

Så småningom läker såren och ärren blir ljusare. Skulle detta vara störande har vi en metod, Shamá metoden, för att kamouflera operationsärr upp till 90%. Det innebär att med blotta ögat syns inte ärren. Även med förstoringsglas kan man knappt se kamoufleringen. Denna behandling är mycket uppskattad där de sista spåren av operationen försvinner.

Risker och komplikationer?

Den största risken vid en bröstförstoringsoperation är att bröstet känns hårdare en normalt, så kallad kapselbildning. Detta inträffar i ungefär 6% av alla bröstförstoringsoperationer. Detta åtgärdas kirurgiskt.

Andra beskrivna komplikationer är blödning eller infektion de första dygnen, ful ärrbildning eller känselbortfall. Dessa är inte bestående och antingen läker å småningom eller åtgärdas kirurgiskt eller med antibiotika beroende på vilken komplikation det är.

Sammanfattning

Det är Dina förutsättningar och önskemål som gäller. Vid konsultationen diskuterar Du detta med plastikkirurgen och ni kommer gemensamt fram till vilken metod och typ av implantat som är det rätta för Dig.